ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
- Ντάκος, μια κρητική σαλάτα που αποτελείται από αποξηραμένο ή κρίθινο παξιμάδι, που ολοκληρώνεται με ψιλοκομμένες ντομάτες και θρυμματισμένη φέτα ή μυζήθρα.
- Ντολμαδάκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά που συχνά περιλαμβάνει κρέας.
- Χωριάτικη σαλάτα, είναι ουσιαστικά μια σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο.
- Χόρτα, άγρια ή καλλιεργούμενα χόρτα, στον ατμό ή καθαρισμένα με ελαιόλαδο.
- Καλαμαράκια, συνήθως τηγανιτά αλλά και κοκκινιστά
- Κολοκυθάκια
- Κολοκυθολούλουδα, γεμιστά με ρύζι ή τυρί και μυρωδικά.
- Λάχανοσαλάτα, πολύ λεπτοαλεσμένα λάχανο με αλάτι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξιδιού.
- Μαρίδες τηγανητές, συνήθως σερβίρονται με φέτες λεμονιού.
- Μελιτζάνες, Αξιοσημείωτη είναι η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης.
- Μελιτζανοσαλάτα
- Παντζάροσαλάτα, με ελαιόλαδο και ξίδι.
- Πατατοσαλάτα, με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα και χυμό λεμονιού ή ξυδιού.
- Σαγανάκι, τηγανητό κίτρινο τυρί (συνήθως γραβιέρα).
- Σκορδαλιά, παχύ σκόρδο και πουρέ πατάτας, συνήθως συνοδεύετε με τηγανιτά ψάρια.
- Σπανακόπιτα, με σπανάκι, τυρί φέτα, κρεμμύδια, αυγό και καρυκεύματα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας σε μορφή πίτας.
- Ταραμοσαλάτα
- Τζατζίκι, γιαούρτι με αγγούρι και σκόρδο πουρέ, που χρησιμοποιείται ως μια βουτιά. Σερβίρεται και ζεστό με πίτα.
- Τυρόπιτα, λευκό τυρί κρέμα (συνήθως μυζήθρα) τυλιγμένο σε πίτα με φύλλο
- Φακές, σούπα με φακές, συνήθως σερβίρεται με ξύδι και το ελαιόλαδο.Σούπες
- Φασολάδα, ορίζεται σε πολλά βιβλία μαγειρικής, σαν το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, μερικές φορές ακόμη ονομάζεται και "το εθνικό φαγητό των Ελλήνων".
- Κοτόσουπα
- Κρεμμυδόσουπα, σερβίρεται με τριμμένο τυρί.
- Μαγειρίτσα, η παραδοσιακή σούπα του Πάσχα που γίνεται με εντόσθια αρνιού, πυκνώνει με αυγολέμονο.
- Πάτσας (Πατσά)
- Ψαρόσουπα, μπορεί να γίνει με μια ποικιλία ψαριών, καθώς και διάφορα είδη λαχανικών, διάφορες ποικιλίες περιλαμβάνουν την κλασική κακαβιά με ελαιόλαδο.
- Σούπα τραχανά
Χορτοφαγικά πιάτα
- Αγκινάρες, με ελαιόλαδο.
- Αρακάς
- Μπάμιες, με σάλτσα ντομάτας.
- Μπριάμ, συνήθως περιλαμβάνει μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, και άφθονα αρωματικά βότανα και καρυκεύματα.
- Ντοματοκεφτέδες, με δυόσμο, τηγανισμένοι σε ελαιόλαδο και συνήθως σερβίρονται με φάβα. Είναι κυρίως ένα κυκλαδίτικο πιάτο.
- Φασολάκια, φρέσκα πράσινα φασόλια βρασμένο με πατάτες, κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας.
- Γεμιστά, ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά κούφια με γέμιση ρύζι ή κιμά.
- Γαρίδες πλακί
- Χόρτα (έχει ήδη αναφερθεί στην ενότητα ορεκτικά), αρκετά συχνά καταναλώνονται ως ένα ελαφρύ κύριο γεύμα, με βραστές πατάτες και ψωμί.
- Λαχανοντολμάδες, γεμιστοί με ρύζι και μερικές φορές κρέας, καρυκευμένοι με διάφορα βότανα.
- Λαχανόρυζο
- Πρασόρυζο
- Σπανακόρυζο, σπανάκι και ρύζι, μαγειρεύεται στιφάδο με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Κρέας & θαλασσινά πιάτα
- Παστίτσιο, ένα παράδειγμα της μαγειρικής επιρροής από την Ιταλία (βενετσιάνικη κουζίνα).
- Απάκι, άπαχο χοιρινό μαριναρισμένο σε ξύδι, τότε καπνιστό με αρωματικά βότανα.
- Αστακομακαρονάδα
- Αθερίνα
- Χταπόδι στη σχάρα, ψητό χταπόδι σε ξίδι, λάδι και ρίγανη.
- Φαγκρί στη σχάρα
- Γαύρος τηγανιτός.
- Γιουβέτσι, αρνί ή μοσχάρι ψημένο σε πήλινο δοχείο με κριθαράκι και ντομάτες.
- Γόπες τηγανίτες
- Γύρος, χοιρινό κρέας που ψήνεται σε κάθετη σούβλα και σερβίρεται συχνά με πίτα.
- Χυλοπίτες με κοτόπουλο
- Καλαμαράκια πιο συχνά τηγανητά.
- Κλέφτικο, είναι αρνί ψημένο, πρώτα μαριναρισμένο σε σκόρδο και το χυμό λεμονιού.
- Κεφτεδάκια
- Λουκάνικο
- Μακαρονάδα, συνήθως με κιμά.
- Μουσακάς
- Μπαρμπούνια
- Μύδια
- Αρνάκι φούρνου με πατάτες, Ένα από τα πιο κοινά πιάτα της "Κυριακής". Υπάρχουν πολλές παραλλαγές με πρόσθετα συστατικά.
- Παϊδάκια, ψητά παϊδάκια με λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Χοιρινό με σέλινο
- Σουπιές στο μελάνι τους
- Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, (Σμυρνέικοι κεφτέδες).
- Σουβλάκι
- Σπετσοφάι ένα στιφάδο από χωριάτικο λουκάνικο, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και κρασί. Προέρχεται από το Πήλιο.
- Στιφάδο, κουνέλι στιφάδο ή λαγός.
- Ξιφίας
- Γιουβαρλάκια, κεφτεδάκια σούπα με σάλτσα αυγολέμονου.
Επιδόρπια και γλυκά
- Γιαούρτι με μέλι
- Παστέλι
- Φοινικιά, μπισκότο ολοκληρώνεται με τεμαχισμένα καρύδια.
- Μπακλαβάς
- Δίπλες
- Γαλακτομπούρεκο, κρέμα που ψήνεται μεταξύ των στρωμάτων της φύλλο, και στη συνέχεια, εμποτισμένο με άρωμα λεμόνι σιρόπι μελιού.
- Καρυδόπιτα, ένα κέικ από θρυμματισμένα καρύδια, εμποτισμένο ή όχι σε σιρόπι.
- Κουλουράκια
- Κουραμπιέδες
- Λουκουμάδες, είναι ουσιαστικά τηγανητές μπάλες από ζυμάρι βουτηγμένες σε μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα.
- Λουκούμι είναι ένα σοκολατάκι που κατασκευάζεται από άμυλο και ζάχαρη. Μια παραλλαγή από τις Σέρρες ονομάζεται "Ακανές".
- Μελομακάρονα
- Μηλόπιτα
- Μουστοκούλουρα, μπισκότα από αλεύρι ζυμωμένα με φρέσκο χυμό σταφυλιών (μούστος) αντί για νερό.
- Ρυζόγαλο
- Γλυκά του κουταλιού από διάφορα φρούτα, ώριμα ή άγουρα αλλά και καρύδια.
- Τσουρέκι, ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
- Βασιλόπιτα, παραδοσιακό γλυκό που παρασκευάζεται τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
- Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου